Algemene info

Neem contact met ons op

  Informatie?
  Mail info@hildegardwinkel.nl
  of bel Raymond en Angelique: 06-27478784
  Hildegardwinkel
  Kunderkampstraat 12, 6367AN
  Voerendaal, Zuid-Limburg
  KvK 69026572
  Btw 857698400B01

  Over ons

  Wij zijn een gezin uit Zuid-Limburg en mochten tot onze vreugde begin juli 2017 de Hildegardwinkel van huisarts Dr. Jose van Ditmarsch uit Huizen overnemen. We waren al vele jaren “fan” van Hildegard en haar genezings-en voedingsleer en ervaren het als een voorrecht dit bijzondere werk te mogen voortzetten.

  De producten in de winkel worden bijna allemaal gemaakt volgens de eeuwenoude receptuur van de H. Hildegard en daartoe werken wij samen met enkele fabrikanten/leveranciers uit Oostenrijk en Duitsland, waaronder ook de Hildegardabdij in Eibingen, gemeente Rüdesheim am Rhein.

  Wereldwijd is de belangstelling voor deze producten de afgelopen decennia zeer sterk toegenomen, vooral nadat een Oostenrijkse arts Dr. Hertzka zich in de vorige eeuw ging verdiepen in de Hildegard geneeskunde en in zijn praktijk ging toepassen. Het 1e boek dat hij vervolgens schreef, werd een wereldwijde bestseller.

  Verzendingskosten

  Nederland: Levering met DHL, inclusief automatisch e-mail bericht met Track en Trace code.
  a) kosten verzenden pakket tot 10 kilo: 5,95 euro
  b) kosten verzenden pakket tot 30 kilo: 8,95 euro

  Nederland: Levering met DHL en zelf afhalen bij DHL Service punt, inclusief automatisch e-mail bericht met Track en Trace code.
  a) kosten verzenden pakket tot 10 kilo: 4,50 euro
  b) kosten verzenden pakket tot 30 kilo: 7,95 euro

  België: verzending met Bpost, inclusief e-mail bericht met barcode.
  a) kosten verzenden pakket tot 10 kilo: 5,95 euro
  b) kosten verzending pakket tot 30 kilo: 11,95 euro

  België: verzending met en afhalen bij Bpost, inclusief e-mail bericht met barcode.
  a) kosten verzenden pakket tot 10 kilo: 4,95 euro
  b) kosten verzending pakket tot 30 kilo: 10,95 euro

  De levertijd is normaal gesproken binnen 1 week, maar kan uitlopen tot 2 weken, afhankelijk van soort en grootte van de bestelling. VERZENDING VAN PAKKETTEN NAAR BELGIË VIA B-POST GEBEUREN GROTENDEELS OP EEN VASTE WEKELIJKSE VERZENDDAG, NL OP ELKE WOENSDAG OF DONDERDAG. Naast een bestelling via de webshop is het mogelijk via een aanvraag per e-mail (info@hildegardwinkel.nl) een bestelling aan te vragen. U krijgt dan per mail een factuur. Na betaling wordt het pakje dan naar u verzonden.

  Herroepingsrecht

  U heeft het recht uw bestelling tot 14 dagen na ontvangst zonder opgave van reden te annuleren. U heeft na annulering nogmaals 14 dagen om uw product retour te sturen. U krijgt dan het volledige orderbedrag inclusief verzendkosten gecrediteerd. Enkel de kosten voor retour van u thuis naar de webwinkel zijn voor eigen rekening. Indien u gebruik maakt van uw herroepingsrecht, zal het product met alle geleverde toebehoren en – indien redelijkerwijze mogelijk – in de originele staat en verpakking aan de ondernemer geretourneerd worden. Om gebruik te maken van dit recht kunt u contact met ons opnemen via info@hildegardwinkel.nl. Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na aanmelding van uw retour terugstorten. Als u een product wilt herroepen kunt u hier het modelformulier downloaden. U dient deze in te vullen en naar ons te mailen.

  Klachten?

  Indien u klachten heeft kunt u ons mailen op info@hildegardwinkel.nl. U kunt in artikel 14 van de Algemene voorwaarden lezen hoe de klachtenprocedure in zijn werk gaat.

  H. Hildegard von Bingen (1098 -1179)

  Hildegard von Bingen werd in 1098 te Bermersheim, Mainz in de streek van Rheinessen geboren uit een adellijk geslacht. Zij geldt als de eerste vertegenwoordiger van de Duitse middeleeuwse mystiek. Reeds in haar derde levensjaar was ze zozeer doorstraald door een innerlijk genadelicht, dat haar geest onzichtbare en bovennatuurlijke dingen evengoed waarnam als haar lichamelijk oog de uiterlijke en zichtbare dingen. Hildegard ging op vroege leeftijd het klooster in. In visioenen openbaarde God haar de dimensies en achtergronden van de schepping en verlossing. God gaf ook een hele geneeswijze door en liet haar de invloedrijke boeken schrijven. De paus bevestigde de zienswijze van Hildegard en met deze erkenning van de kerk werd zij beroemd. Hildegard werd ook bekend als de eerste componiste uit de geschiedenis van de klassieke muziek die bij naam bekend is. In 2012 werd Hildegard officieel heilig verklaard door Paus Benedictus.

  Op de leeftijd van acht jaar werd ze aan gravin Jutta von Sponheim, de abdis van de Benediktinessen toevertrouwd, die op de Disibodenberg enkele leerlingen in lezen en schrijven, in zingen en handenarbeid onderrichtte. Hier leerde Hildegard lezen en psalmen zingen, doch bleef verder verstoken van elke wetenschappelijke vorming. Haar visioenen duurden voort, altijd in wakkere toestand, nooit onder de vorm van extases. Tot ze op vijftienjarige leeftijd plots met schrik moest vaststellen dat anderen dit ‘charisma’ niet bezaten dat voor haarzelf vanzelfsprekend was. Toen ze ouder geworden was legde ze de kloostergeloften af en ontwikkelde zich als een voorbeeld van kloosterlijke deugden. Na de dood van abdis Jutta, in 1136, werd ze tot abdis verkozen. Elf jaar later werd haar klooster op de Rupertsberg naar Bingen verplaatst. Rond de tijd beval een inwendige stem haar alles op de schrijven wat ze zag en hoorde. Doch uit vrouwelijke schuchterheid en echte nederigheid liet ze dit na, tot ze als verlamd op het ziekbed geworpen, alles aan haar biechtvader openbaarde. Die gaf haar de opdracht aan deze inwendige stem streng te gehoorzamen. En zie, van zodra ze met schrijven begon werd ze weer gezond. Zoals een bliksem uit de hemel brak God in haar leven. Nu ontstonden op de Rupertsberg onvergankelijke werken:

  • de volgende tien jaar schreef ze haar eerste werk ‘Scivias: Erken de wegen van de Heer’. Daaruit blijkt dat God de volheid van zijn rijkdom aan haar had medegedeeld: ze doorschouwde de schepping als een kristal. In geweldige visioenen worden de dimensies en achtergronden van de schepping en verlossing opengerold. In de alomtegenwoordige God zag ze het verleden en de toekomst en wat in de tegenwoordigheid verborgen was.
  • Het volgende boek ‘Liber vitae meritorum: het boek van het verdienstelijke leven’, is een soort levenskunst, waarin de vergelding van de goede en kwade werken beschreven wordt. Hierin ligt ook – gesluierd- de hele psychotherapie van Hildegard vervat, die thans stap voor stap moeizaam wordt onthuld.
  • Daarna ontstond het ‘Liber divinum operum: het boek van de goddelijke werken’. Het is een soort theologie van de kosmos, waarin ook de samenhang tussen mens (met zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid) met de kosmos wordt beschreven.
  • Daartussen lagen haar gedichten en gezangen, mysteriespelen en heiligenlegenden, en haar natuurwetenschappelijke en medische boeken, die van grote cultuur- en literatuurhistorische waarde zijn.

  Al haar werken heeft ze in de Latijnse taal gedicteerd, waarbij de monnik Volmar als secretaris en de Benediktines Richardis von Stade haar als secretaresse bijstonden. Hildgard beheerste het latijn niet perfect. Ze had vooral last met de regels van de grammatica.

  Het klooster op de Rupertsberg werd een Europese spreekkamer. Als door een magneet aangetrokken kwamen duizenden mensen om raad bij Hildegard, waaronder ook bisschoppen en pausen, keizers en koningen. Uit Frankrijk, België en heel Duitsland kwamen geestelijken en leken tot haar, rijken en armen en voor allen had ze troost en hulp bereid. Ze las in de zielen van wie haar om raad verzochten als in een open boek, zelfs als ze ver van haar verwijderd waren. Deze tere en vaak zwaar zieke vrouw heeft menigmaal haar geliefd klooster verlaten om, door Gods geest gedreven, missiereizen in grote steden, zelfs tot in Parijs te ondernemen, om de geestelijkheid en het volk tot bekering en boete op te roepen. Hildegard stierf op 17 september 1179 in de ouderdom van 81 jaar. Bij haar dood straalde een klaar lichtend kruis aan de hemel: een getuigenis dat zij het ‘levende licht’ nu mocht aanschouwen. 700 jaar later zou Anna-Katharina Emmerich van haar getuigen dat ze van alle zieners op de meest onvervalste manier geschouwd heeft. De Heilige Hildegard van Bingen is geworden tot een van de meest betekenisvolle vrouwengestalten van de middeleeuwen, een ster aan het firmament van de geestelijke geschiedenis van Europa.

  De bovengenoemde boeken van de Heilige Hildegard bevatten een ware schat aan recepten, die echter voor het grootste deel onder zware arbeid toegankelijk moeten worden gemaakt voor de mensen van deze tijd. Want haar medische aantekeningen bleven eeuwen onopgemerkt. Vergeten? Of door God bewaard voor een welbepaalde tijd, misschien onze tijd, 800 jaar later! Een dokter uit Konstanz, Dr. Gotfried Hertzka, begon de geneeskunde van Hildegard in zijn praktijk te beproeven. Hij werd geboren in 1913 en besloot, na zijn studies van de klassieke geneeskunde aan de Universiteit van Wenen, ook nog eens de natuurgeneeskunde te gaan bestuderen. Bovendien studeerde hij ook nog op wens van zijn vader, eveneens arts, de geschiedenis van de geneeskunde. Daar ontdekte hij Hildegard von Bingen. Dertig jaar lang beproefde en praktizeerde Dr. Hertzka in zijn praktijk de eerste Hildegardmiddelen. Toen schreef hij zijn eerste boek. De echo ervan overtrof alle verwachtingen. Sedertdien is de interesse voor de Hildegard geneeskunde steeds meer toegenomen in vele Europese landen en daarna ook in Amerika.